Kicsit beljebb haladjunk a koreai kultúrában:) Most a koreai fesztiválokról ejtünk néhány szót.

 

A Hagyományos koreai fesztiválokat a koreai-Hold naptár szerint ünnepelték , ami megegyezik a kínai újévi naptárral. A naptár 24 órás időszakokra van felosztva amelyek 15 napig tartanak.

A koreai legnagyobb fesztiválja a Seollal ( Holdújév ünnepe). Ünnepelnek még más egyéb fontos más fesztiválokat mint pl. a Jeongwol Daeboreum -ot ( Első telihold ) , Dani ( a tavaszi fesztivál ) , Chuseok ( a szüreti fesztivál ) és sok más fesztiváljuk van még.

SeollalSeollal

A Seollal (Holdújév ünnepe ) a Holdnaptár 1. hónapjának az 1. napjára esik.Ezen a napon a koreaiak hanbok-ot hordnak ( koreai népviselet) , felmenőjük előtt meghajolnak és az idősebbek újévi üdvözletet küldenek egymásnak, családjuknak, rokonuknak, barátjuknak és szomszédaiknak.  Szeletelt rizs sütemény levet és mézes süteményt esznek ezen napon.

Daeboreum

Daeboreum3

A Daeboreum ( első telihold ) az 1. hónap 15. napjára esik az Hold Naptár szerint.Ezen a napon egy ismerős szokást csinálnak, egy diót törnek meg egy fogukkal. Hiszik hogy ez a gyarkorlat megvédi fogaikat egész évre.A koreaiak üdvözlik a Holdat ( dalmaji) és égetnek talizmánokat a gonosz szellemek elűzésére ( aengmagi teauigi )  és tüzet raknak ( daljip taegi ) Főtt rozs szemeket ( ogokbap) , diót esznek ( bureom ), és bort szolgálnak fel ezen  a napon (gwibalgisul ) Daeboreum

 

Hansik

HansikHansik jelentése " hideg étel" Az év 105. napjára esik a téli napforduló után. E szokás szerint hideg ételt esznek ezen a napon a kínai legenda után.Azonban a Hansik modern változatában ezen a napon üdvözlik a meleg időjárást a befagyott földeken.Ezen a napon a koreaiak meglátogatják őseik sírjait és virágokkal emlékeznek meg. Hideg ételt szolgálnak fel, mint pl. üröm törta ( ssuktteok ) üröm gombóc ( ssukdanja) üröm leves ( ssuktang)

 

Dano

Dano

A dano az 5. hónap 5. napjára esik a Holdnaptár szerint. Eredete az ókori Kínáig nyúl vissza Hwe király idejére a Cho dinasztiába. Gulwont öngyilkosságra kötelezik de Myuklasu bebizonyítja hűségét és kiszabadítja az árulók csapdájából. Ez az 5. hónap 5. napján történt a Hold hónap szerint, azóta emlékművel emlékeznek Gulwonra s azóta minden évben sok kerül erre.


SawolchopailSawolchopail1

Ez nap Buddha születésnapja. Bár ezt az eseményt a buddhisták ünnepelték. Jellegzetes kellékei ennek a napnak a lámpák. Sawolchopail a 3. hónap 3. napjára esik a Holdnaptár szerint. Ezen a napon Azalea bort ( duggyonju) és palacsintát ( dungyeon hwajeon) szolgálnak fel.

 

 

 

ChuseokChuSeok

Chuseok-ot Hangawee néven is ismerik. A 8. holdhónap 15. napjára esik. Az ősi időkben a koreaiak fesztivált tartottak és imádatot mutattak a holdnak a telihold alatt. Bulcho hagyománya hogy Chuseok alatt gyomokat vágnak ki az emberek ősei sírjáról és ez kötelességük hogy ápolják s gondozzák őseik sírjait. Chuseok reggelén a családok összegyűlnek a családi ház feje körül s itt tisztelegnak őseiknek. Ezen a napon npine rizssüteményt esznek amit megtömnek gesztenyékkel szezámfűvel vagy babokkal ( songpyeon ) s tarógyökérlevest ( torantang ) szolgálnak fel hozzá.